Koiju on hiljainen työtila, joka tuo rauhan työskentelyyn ja parantaa käyttäjän keskittymiskykyä

Projektin tarkoituksena oli suunnitella paikka opiskeluun, työskentelyyn tai esim. rauhoittumiseen yleisissä tiloissa kuten oppilaitoksissa. Tilajärjestelmän pääkohderyhmänä ovat aistiyliherkät ihmiset, joiden määrät ovat jatkuvassa nousussa. Työnkuvaan kuului tilajärjestelmän visuaalisen ilmeen luonti ja rakenteiden tekninen suunnittelu. Projektin edetessä pääsimme avustamaan asiakasta myös tilajärjestelmän nimeämisessä. Lopulta parhaimmaksi nimeksi valikoitui itse asiakkaan keksimä Koiju.

Business Finlandin innovaatiosetelin myötä syntyi yhteistyökumppanuus

“Yhteistyö Souvin kanssa sujui alusta saakka ongelmitta. Selkeän tilaaja-toimittajasuhteen sijaan projekti muotoutui hyvin nopeasti hengeltään yhteistyöksi ja poikikin jatkoon lisää yhteistoimintaa. Souvilla on hyvä ja laaja-alainen tiimi, johon kannattaa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä!”

Esko Vihava, Invantor Oy, Kirkaste Oy
Koijun 3D-mallinnuksesta luotu renderöity kuva, jonka avulla hahmottaa miltä valmis tuote tulee näyttämään.
Renderöimällä voidaan luoda lähes valokuvatasoisia kuvia tuotteesta, jota ei vielä ole olemassa.
Koiju aseteltuna kuvitteelliseen luokkahuoneeseen.
3D-mallinnuksesta renderöity hahmotelma valmiin tuotteen sijoittamisesta luokkahuoneeseen.

Koiju-projekti toteutettiin Business Finlandin myöntämän innovaatiosetelin avulla, yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Lisätietoa innovaatiosetelistä löydät Business Finlandin nettisivuilta.

Koiju alkoi hahmottumaan perinteisin menetelmin pelkän kynän ja paperin voimin

Koijun mahdollisia muotoja kerkesi syntyä yllättävän monta ennen kuin se lopullinen, asiakasta miellyttävä muoto löytyi. Muoto on erikoinen eikä vastaavaa vielä löydy markkinoilta, mutta kumminkin sen verran hillitty, että se sulautuu paikkaan kuin paikkaan. Koijun ulkomuodon lisäksi monia yksityiskohtia piirrettiin ensin käsineen ja vasta kun ideat alkoivat kirkastu ne siirrettiin lopulliseen 3D-mallinnukseen.

Ensimmäisiä hahmotelmia tilaratkaisusta.
Ensimmäisiä hahmotelmia Koijusta
Koiju alkaa hahmottumaan
Koiju alkaa hahmottumaan
Tästä ideasta projekti jatkui 3D-mallinnusohjelmien avulla.
Tästä ideasta projekti jatkui 3D-mallinnusohjelmien avulla

Koijun tekniset suunnitelmat ja muotoilun viimeistely toteutettiin 3D-mallintamalla

Koijun lopullinen suunnittelu ja muotoilu toteutettiin 3D-mallintamalla. Hahmotelmat mallinnettiin ensin karkeasti oikeisiin mittoihin ja sen jälkeen mittoja ja muotoja tarkennettiin erillaisten testien avustuksella. Kun lopullinen muoto oli löytynyt aloitettiin tekninen suunnittelu. Teknisessä suunnitelmassa kiinnitettiin huomiota Koijun osien painoon, käsiteltävyyteen ja kestävyyteen. Tärkeässä roolissa oli myös Koijun kasattavuus loppukäyttäjällä.

Koijun lattiaelementti. Tarkoituksena oli, että koko Koiju koostuisi elementeistä jotka on helppo liittää toisiinsa.
Koiju räjäytettynä. Suunnitteluprosessin aikan kävimme läpi useita eri variaatioita elementtijaosta.
Koiju räjäytettynä. Suunnitteluprosessin aikan kävimme läpi useita eri variaatioita elementtijaosta.
Ennen renderöintejä pintoihin tehdään erilaisia määrittelyjä. Tässä eri pinnat on merkattu eri väreillä mikä helpottaa niiden erottelua.